Bali
Jáva
Nusa Tenggara
Szumátra
Kalimantan
Sulawesi
Maluku
Irian Jaya
Küldjél cikket
és fotókat!

hirdetés


ÚJ INFÓ: A Komodora való eljutás feltétlei megváltoztak, ld. lent!

Komodo -- sárkánygyíkok ne kíméljenek!

Hol van: Kelet Nusa Tenggara (Bálitól keletre), Sumbawa és Flores között.

A legszélesebb részén alig 40 kilométer hosszú sziget a hazája a híres komodoi sárkánygyíknak

Érdekességek: komodoi sárkánygyík mindenféle méretben, a legváratlanabb helyeken; álomszerű nemzeti park; a világ egyik legjobb szabadtüdős merülési helyszíne.

Érkezés: Sape (Sumbawa) felől hajóval, 5 óra, kb. 90 Cent. Flores felől ld. Hova tovább a lap alján.

Középhaladó utazóként a mai napig szeretek rácsodálkozni a tengerre. Egyfelől szép, másfelől nyugalmat áraszt. Komodoi utam azonban felborította a tengerről kialakított képemet. Eddig azt hittem, hogy a tengerben nem lehetnek folyók. Márpedig vannak. Komodo szigetét olyan áramlatok nyalják körbe, hogy rutinos vadvízi-evezősök is nyögnének tőlük. Ráadásul az áramlatok keltette örvények kisebb hajókat is képesek lehúzni. Nem csoda, hogy a 30 kilométer hosszú Komodot és a mellette található kisebb Rincat kivéve alig terjedt el a környék megahüllője, a komodoi sárkánygyík. Gyenge hosszútávúszó lévén kénytelen volt megbékélni a környékkel.

Sárkánytechnika, avagy hogyan ejti el áldozatát az óriásgyík?

Komodo hat vadőrének egyikével, a Tarzan névre hallgató, bajuszos nyomkeresővel indulunk el sárkánygyíkokat keresni. A sűrűben mesélni kezd a négylábú őslakókról: a 3-4 méteresre is megnövő, 120 kg-os sárkányok félelmetes ragadozók hírében állnak. Legtöbbször lesből támadnak, s vagy a préda nyakát kapják el, vagy izmos farkukkal verik le az áldozatot a lábáról. Először rendszerint a belső szerveket tépik ki a hasüregnél, s csak ezután kezdik el szétmarcangolni a nem ritkán még élő áldozatot. Szép kilátások!

A több órás keresgélés után végre belebotlunk az első - meglehetősen jóllakott - varánuszunkba. Ahogy így elnézem az óriási testet, legalább kétszer beleférnék, ami nem jelentene különösebb gondot tulajdonosának, mert ha a ragadozó éhes, teljesen elvakul, és szarvat, szőrt, csontot, de még a szarvasagancsot is egészben benyeli. Egy 50 kg-os varánusz akár egy 40 kg-os kecskét is eltűntethet egy ültő helyében. Amikor a vastagbőrűek összeállnak, és falkában kezdenek vadászni, még a vízibivaly sincs biztonságban tőlük. Ha a sebesült állat valahogy mégis elmenekül, akkor sem húzza sokáig, mivel a harapás helyén fertőző nyál kerül a vérkeringésébe. A vadász aztán már könnyen megtalálja a tetemet, lévén a sárkányok 8 km-ről megérzik a dögszagot.

A sárkánygyík harapása fertőző, ezért a sebesült állat akkor sem húzza sokáig, ha elmenekült; Loh Liang, Komodo

Amikor leguggolok az állat egyik hátsó lábának közelében, Tarzan figyelmeztet, állítsam magam elé a nálam lévő villás botot, hogyha a varánusz meglegyint a farkával, inkább az törjön el, mint a bordám. Ebbéli szándékát valószínűleg észrevennénk, mert támadás előtt a sárkánygyík a földhöz lapítja a fejét, a hátsó részét meg a farkával együtt kissé megemeli. Ha mégsem, akkor viszont jobb, ha szedi a lábát az ember, mert a sárkányok jó futók. Rövid távon az óránkénti 18 km-es sebesség meg sem kottyan nekik.

A kétlábúakat sem vetik meg a hüllők. 1974-ben egy svájci ornitológus, Rudolf von Reding Biberegg báró egyedül vágott neki a bozótosnak. A szemüvegén és a fényképezőgépén kívül nyoma sem maradt. Eddig összesen 8 emberi áldozatot írtak a sárkánygyíkok számlájára, úgyhogy még a vadőrök kíséretében sem árt az óvatosság a Világörökség részét képező nemzeti parkban.

Ács László

Az elszigeteltségnek azonban előnye is volt, mégpedig a háborítatlanság. A komodoi sárkánygyík soha nem nyögte nála nagyobb állatok igáját, azaz mindig sikerült magát a táplálkozási lánc legvégén pozícionálnia. Ennek köszönhetően addig módosította magát genetikailag, míg a csúcsmodelleknél el nem érte a 3 méter feletti hosszúságot és 100 -- 120 kilogrammos súlyt. Ráadásul a szigetet mintha neki teremtették volna. A kietlen és száraz vidék jelentős részét magas hegyek és a lesből való támadásra kiválóan alkalmas erdők és bozótosok tarkítják. Ideális sárkánynevelde.

Visszatérve a tengerre: a többszintes utasszállító hajón természetesen nem fognak a heves áramlatok, és egy kisebb helyi bárkára történő gyors átszállást követően 5 óra elteltével ott vagyunk Loh Liangban, a komodoi nemzeti park turisták számára fenntartott üdülőfalujában. Ausztrál utazótársammal, Eddyvel (vele még Sumbawa Besarban ismerkedtem meg , majd közösen bosszankodtunk, hogy Sapeban nem lehet sört kapni), örömmel látjuk, ez már nem kelet Sumbawa, itt már kapható az a bizonyos öt százalékos alkohol. Ráadásul nem is drága, sőt, ahhoz képest hogy közel s távol nincs semmiféle beszerzési lehetőség, kifejezetten olcsó.

Az üdülőfalun kívül csak egy szerény, a változatosság kedvéért Komodo névre keresztelt halászfalu található még a szigeten, kb. fél órányi járásra Loh Linagtól. Alkohol- és egyéb létszükségleti cikkek beszerzése itt bonyolultabb, lévén szegények a falusiak, ráadásul sumbawai muszlimok, tehát furcsán néznek mindenkire, aki a söradagját tőlük óhajtja beszerezni. Egyébként a falusiak állítólag egykori fegyencek leszármazottai, akiket még a sumbawai szultán deportált a szigetre. Tehát sört fogyasztani leginkább Loh Liangban érdemes, az árakról meg annyit: 1 USD volt egy üveg, ha jól emlékszem.

Másnap reggel hétre hirdetik meg a parkőrök sárkánygyíknéző túrát, amire mindenki -- kb. 10 vagyunk a viszonylag üres üdülőfaluban -- már jó előre spannolja magát. Hiszen Komodon nem lehet csak úgy elcsatangolni, önállóan óriásvaránuszokat nézegetni. A parkőrök külön felhívják figyelmünket, hogy a sárkánygyík veszélyes, ráadásul lesből támad, és kevés az esély a menekülésre. Kitartó érdeklődésünkre viszonylag friss sztorival rukkolnak elő: három éve egy falusi nőt téptek szét, aki elaludt egy fa alatt. (A turistákban ébren tartott veszélytudat természetesen a parkőrök életét könnyíti meg, hiszen nem kószál el senki. Hosszú távon pedig a parkőrök megélhetését biztosítja, hiszen veszélyes állat mellé jár az idomár. Tudom én ezt, mégsem szeretném végiggondolni, mi mindent csinálhat egy 120 kilogrammot kóstáló, fogazott óriásgyík velem.)

Komodot mintha a sárkánygyíkoknak teremtették volna: száraz az éghajlat, és kopár a sziget; loh-liangi öböl a Gunung Araról, Komodo

Másnap reggel nehezen megy az ébredés, de azért mindenki időre elkészül, s irány a sziget belseje. Parkőrünk bottal megy elől, s mutatja, hogy ez az a kiszáradt folyómeder, ahol mindig tanyázni szoktak a jószágok. Most persze nem tanyáznak. Aztán elérkezünk a régi etetőhöz (ma már nem etetik a turisták miatt a gyíkokat), ahol állítólag szintén szoktak dekkolni. Most persze nem dekkolnak. Három órányi kitartó gyaloglás után már kezdjük feladni a reményt, mondván, marad a David Attenborough sorozatok által meghatározott tévés élmény a gyíkról, de legalább elmondhatjuk, hogy jártunk a szigeten.

Aztán hirtelen rezdül a bokor, és látunk egy méretes gyíkfarkat, amint éppen belevész a bozótos sűrűjébe. Mindenki örvendezik, mégsem volt felesleges a reggeli kelés, a négy órás kirándulás meghozta gyümölcsét, láttunk egy gyíkfarkat. Vidám hangulatban bóklászunk visszafelé, mígnem kb. 100 méterre szálláshelyünktől megpillantottunk egy kisebb jószágot. Éppen a tengerparton sertepertél. Közeledésünkre kereket old, méghozzá meglepően gyorsan. Visszaértünk a táborba és mérhetetlenül elégedettek vagyunk. Végre! Láttunk komplett gyíkot is. Aztán hangos kiáltozásra leszünk figyelmesek. Egyik társunk... ;))) No nem, nem az történt, csak valaki felfedezte, hogy a parkőrök szálláshelye mellett két jószág is tanyázik, az egyik ráadásul egy minimum 100 kilós, több mint 2 méteres hím. Kiderül, hogy ezek nap mint nap ott vannak a délelőtti órákban, néhanapján kapnak még egy-egy falatot is. Idegenvezetőnk erről persze mélyen hallgatott, hiszen a komodoi vadromantikához nem tartozhat hozzá a domesztikált sárkánygyík. A buksi fejét mindenesetre nem simogattuk meg (sem a gyíknak, sem az idegenvezetőnek :).

A lustálkodás a napon ne tévesszen meg senkit, villámgyors sprintekre képes a sárkánygyík, ha érdekei úgy kívánják. Nyelvét azért dugja ki, mert csak ezzel kékpes a szagokat érzékelni; Loh Liang, Komodo

Mit lehet csinálni? Remek túrázási lehetőség kínálkozik a sziget legnagyobb hegyére, a Gunung Ara-ra, gyíknézéssel együtt (már ha akad). Életem legjobb szabadtüdős merülése pedig a loh-liangi öböl keleti csücskénél található Pantai Merah partszakaszon volt. Alig pár méterre a homokos parttól burjánzó korallerdők lepik a tengerfenéket, kicsit beljebb pedig elképesztő méretű haltömeg úszkál. A partközelben lebzselő másfél méteres Napóleon hal sem számít ritkaságnak. Ilyen élővilággal eddig csak Cousteau kapitány örvendeztetett meg a képernyőn. Uszony és búvárszemüveg a parkőröktől bérelhető pár dollárért.

Vállalkozó kedvűek elsétálhatnak a parti fövényen a kb. 30 percre fekvő Komodo faluba is. Mivel a parton nem szoktak a gyíkok támadni, ezért az ilyen fajta kezdeményezéseket a parkőrök sem veszik olyan szigorúan.

ÚJ INFÓ: Az egykoron olcsó hajóút Komodora sajnos megszűnt. A Sape-Komodo komp már nem áll meg Komodo mellett, hogy egy kisebb hajóra átszállva jussunk el a nemzeti parkba. Ehelyett Labuanbajoba kell menni, hogy onnan méregdrága, kaját, szállást és hajót magába foglaló 2-3, esetleg 4 napos túrára fizessen be az ember. A régen csak kiegészítő szolgáltatásokat kínáló, turistákat megkopasztó maffia győzedelmeskedett. Nem lehet megkerülni őket, muszáj a személyenként kb.65-85 USD-t kifizetni, hogy lássuk a sárkánygyíkokat. Az egyetlen vigasz, hogy hajóval jóval szabadabban közlekedhetünk az álomszerű látványt nyújtó szigetek között, bármelyik, akár lakatlan szigeten is kiköthetünk. És elmehetünk Rincara is, amely szintén a Komodo Nemzeti Parkhoz tartozik, viszont kevésbé kiépített. Indonézia persze nem lenne Indonézia, ha nem lenne más lehetőség ;) , de ezt az infót csak megérdeklődtük a helyiektől, tehát nem próbáltuk ki! Ráadásul jól kell tudni hozzá indonézül. A módszer: A Komodon található, fent említett falu lakói kénytelenek időnként Labuanbajoba menni, hogy nagyobb vásárlásaikat lebonyolítsák. Őket kell megtalálni a kikötővárosban (orang dari Kampung Komodo, azaz a Komodo faluból jövő emberek után kell érdeklődni). Ha ők megvannak, már csak alkudni kell. Az út így állítólag 6 USD. A faluból pedig kb. fél óra alatt át lehet gyalogolni a parkőrök által üzemeltetett táborba. Új infó az is, hogy megdrágult a belépő a nemzeti parkba. Jelenleg (2006) 15 USD 3 napra, ami többnyire elég is a sárkánygyíkokból.

Tipp: A Komodo mellett található Rinca szigeten is vannak sárkánygyíkok. Van, aki erre esküszik, mert kevésbé turisztikus. Csak bérelt hajóval lehet átmenni, mert nincs rendszeres járat a két sziget között. Szállást a parkőrök adnak Rincan, és van egy kisebb étterem is.

Akár a 120 kilót és a három métert is elérheti egy megtermett hím - a háttérben tisztes távolságot tartó turisták láthatók; Loh Liang, Komodo

Szállás és kaja: A parkőrökkel együtt, a loh-liangi üdülőfaluban van a szállás, kb. 5 USD, az étterem pedig korrekt árakon szolgálja fel az errefelé ritkaságszámba menő európai ételeket mint pl. tojásrántotta, pirítós lekvárral; persze az indonéz konyha is jelen van.

Hova tovább: Komodoról, útiránytól függően, lehet menni Sumbawa és Flores felé is hajóval, hetente akár többször is. Ha valakinek nagyon sürgős, lehet bérelni hajót: Labuhanbajoba (Flores) kb. 30 USD, Sapeba (Sumbawa) kb. 75 USD.

Vissza a Nusa Tenggara oldalra

Cikkek és képek: minden jog fenntartva ©
ÚJ - Tanjung Puting, dzsungeltúra orángutánokkal
Kalimantan egyik legszebb nemzeti parkjában testközelből lehet tanulmányozni a számos emberi vonást mutató vörös szőrű főemlősöket.


Lamalera, cetvadászat szigonnyal
Balitól 800 kilométerre a mai napig ámbrás cetekre vadásznak a helyiek. Hogyan lehetséges ez, mikor a bálnákat nemzetközi egyezmények védik?G. Rinjani, hegymászás kis segédlettel
A Rinjani 3.726 méteres csúcsát megcélozva jó erőnléttel sem érdemes versenyezni a hordárokkal. Cigizve és strandpapucsban is lenyomják a turistákat.Komodo - sárkánygyíkok ne kíméljenek!
Komodon nem lehet csak úgy elcsatangolni, hogy önállóan nézegessük a sárkánygyíkokat, mert kellemetlen meglepetés érhet. Itt megtudod, miért.Tulamben, búvárfalu partközeli hajóronccsal
Az Indonéz tengerek fajgazdagsága és az első osztályú látási viszonyok kivételesen érdekes merülőhellyé teszik az itteni vízeket.