A dokumentumfilm
Kép a dokumentumfilmből

Események

2005.11.04.
+++ A BALEO, BALEO! megjelent DVD-n. Kapható a jobb DVD boltokban és itt! +++

 
Események

2005 november 04.

Megjelent a BALEO, BALEO! DVD-kiadása. A digitális útikönyvet (benne: Hogyan jutok el a bálnavadászfaluba? Hattérinfó a faluról és Indonéziáról) és a Korai Öröm zenéjére összeállított képgalériát tartalmazó dokumentumfilm kapható a jobb könyvesboltokban és DVD árushelyeken.

Digitális útikönyvvel és képgalériával

Itt biztosan megtalálod:

Fókusz Online

Galathea Búvárközpont

netpiac.hu

Alexandra könyvesbolthálózat

Ha már elfogyott, vagy biztos, ami biztos alapon a kiadónál szeretnéd megrendelni, kattints ide.

2005 március 05.

2005 március 5-én szombaton 14:45-kor vetíti a BALEO, BALEO!-t a Duna TV.

2005 január 14.

A BALEO, BALEO!-t a 36. Magyar Filmszemle zsürije beválogatta a dokumentumfilmes versenykategóriába! A filmet az érdeklődők február 1-én kedden 23:00-kor és február 2-án szerdán 17:15-kor tekinthetik meg a budapesti Mammut mozi Krisztina termében, további időpont: február 5-e szombat 17:45, Uránia mozi Budapest, Fábri terem.

2004 május 16.

A BALEO, BALEO! Bálnák és bálnavadászok Indonéziában a Vagabond - Magyar Kalandsport és Természetfilm Fesztiválon megnyeri a legjobb film díját környezet és kultúra kategóriában!!!

2004 március

Kicsit elhúzódtak az utómunkálatok, de reméljük megérte. Végre elkészült a bálnavadászokról szóló dokumentumfilm, a BALEO, BALEO! Bálnák és bálnavadászok Indonéziában. Az első nyilvános bemutató a Tengeri Só - A víz alatti filmek fesztiválján lesz április 17-én.

2003 június 03.

Megjöttünk Indonéziából! Volt némi kommunikációs problémánk, mint láttátok, azaz nem sikerült frissíteni az oldalt sem faxon, sem interneten keresztül. Hogy miért? Egyszerű: nem volt fax a szigeten, legalábbis olyan nem, ahonnan nemzetközi számot lehetett volna tárcsázni, és a legközelebbi internet-hozzáférés is vagy 300 kilométerre volt tőlünk, ezért úgy döntöttünk, hogy a filmre koncentrálunk, s majd beszámolunk, ha hazajöttünk.

A lényeg: sikerült bálnavadászatot forgatnunk. Összejött, méghozzá május 2-án. Nagyon szerencsések voltunk, mint megtudtuk, mert volt olyan forgatócsoport, amely négy hónapot töltött Lamalerában, de bálnavadászatot nem tudott felvenni. A bálnavadászat napján éppen interjúkat szerveztünk, amikor dél körül felhangzott a kiáltás "baleo, baleo!", azaz bálna. Fél órával később már ott volt a hajónk a tengeri emlősök mellett.

Néhány órával később már egyik bálna sem élt abból a háromból, amit megszigonyoztak. A haláltusájuk, ami élve történő kivéreztetésüket jelentette hatalmas kések ejtette sebeken keresztül, eléggé megviselte forgatócsoportunkat. Egyfelől ezt kerestük, ezt szerettük volna leforgatni, másfelől azonban borzasztó volt a látvány. Nehéz volt megemészteni a látottakat, még akkor is, ha tudtuk, hogy ezek az emberek ebből élnek, s egyszerű módszereikkel, az évente elejtett pár tucat bálnájukkal nem igazán veszélyeztetik az ámbrás cetek fennmaradását.

Másnap reggel kezdték el felvágni a partra vontatott bálnákat. Délelőtt 11-re már csak gerincek és koponyák maradtak. Még ekkor is eszünkbe jutott, hogy a bálnacsapat negyedik tagja, amit nem tudtak elejteni a bálnavadászok, előző este még odaúszott a Lamalera előtt fekvő öbölbe, hogy megnézze, mi történt a társaival. Szívszorító látvány volt.

A bálnák sem adták azonban olcsón az életüket. Felborítottak két bálnavadászhajót, három evezős pedig megsérült, az egyiknek közülük szilánkosra tört a karja.

Felvételeink elkészültek, most már az utómunkálatok következnek. Ősszel pedig bemutatjuk a termést. Honlapunkon tudtok majd tájékozódni, hogy hol. Addig pedig Sampai jumpa, azaz Viszlát, ahogy az indonézek mondanák.

2003 április 16.

Elindultunk! Hadzsi Imre riporter és Poór Attila operatőr is útra kelt, miután a csapat egyik része már elutazott a felszerelés egy részével Pulau Lembatara, arra szigetre, ahol a bálnavadászfalu található. A szigetre repülővel a legkönnyebb eljutni, de Lamaleraba már csak négykerékmeghajtású teherautóval lehet eljutni. Noha a bálnavadászfaluig a repülőtértől számítva csak 60 kilométert kell megtenni, az útviszonyok miatt mégis kb. 4 órába telik az út. A következő frissítés alkalmával már remélhetőleg a bálnavadászfaluban történtekről, és persze a forgatásról is be tudunk számolni.

2003 április

A hónap végétől forgatunk az indonéz bálnavadászfaluban, és egyéb helyszíneken, a legújabb eseményeket itt közöljük. Megpróbálunk rendszeren frissíteni, azonban ilyen távoli, telefonnal és internettel rosszul ellátott helyről ez nem fog mindig könnyen menni. Azért nézzetek be, lesznek érdekességek.

 
Háttérinfó

Támogatók


indomania.hu kapcsolat in english