A dokumentumfilm
Kép a dokumentumfilmből

Események

2005.11.04.
+++ A BALEO, BALEO! megjelent DVD-n. Kapható a jobb DVD boltokban és itt! +++

 
A bálnák

Az ámbrás cet hosszú ideig képes igen mélyre merülni, hatalmas teste duzzad az erőtől. Kevés ellenfele akad a tengerben. Végzetét mégsem kerülheti el, ha a támadás a víz feletti világból érkezik. A lamalerai bálnavadászok szigonyával szemben védtelen, és csak ritkán képes fordítani a sorsán, de akkor életveszélybe sodorhatja a hajón és a vízben tartózkodó legénységet.

Felugró kép: Bálna úszik a víz alatt.
1984 óta tilos az ámbrás cetet vadászni, az önfenntartó közösségekre, így a lamalerai bálnavadászokra, ez azonban nem vonatkozik

Az akár 18 méteresre megnövő ámbrás cet a Lamalera nevű faluban élő indonéz bálnavadászok legáhítottabb zsákmánya. Tíz-tizenöt tonnás súlyával sokáig biztosít élelmet a falusiaknak. Bőre alatt 10-30 centiméter vastag zsírréteg található, amit a falusiak lámpaolajnak használnak.

Az állatok között az ámbrás cet rendelkezik a legnagyobb aggyal, a maga kilenc kilójával a Földön található összes élőlényen túltesz. Ekkora agyhoz persze fejméret is kell, hat méteres hosszúságával ez is párját ritkítja. Nevét a fejében található ámbráról kapta, amit régebben a parfümgyártásban hasznosítottak.

Felugró kép: Napra akasztott bálnahús szeletek.
A bálnahús szárítása során kicsöpögő zsírt a falusiak lámpaolajként hasznosítják, áram híján ezzel világítanak esténként a házakban

Legfőbb tápláléka az óriás tintahal, amiért akár 3.000 méteres mélységbe is lemerészkedik. Egy levegővétellel két órán át képes víz alatt maradni. Ha veszélybe kerül, például természetes ellensége, a kardszárnyú delfin vagy az ember fenyegeti, 30-40 kilométeres óránkénti sebességgel menekül. A lamalerai bálnavadászokat is érte már ezen a téren meglepetés: 1994-ben két hajó elsüllyedt, miután egy megsebzett bálna 80 kilométerre vonszolta őket a falu partjaitól. Ritkán, de azért fordulhat a kocka a vadászat során: néha a bálna kerül ki győztesen, akár úgy, hogy halálosan megsebesíti a szigonyost, és elsüllyeszti a hajót.

Felugró kép: Régi fénykép  egy óriási bálnatetemről.
Az ekkora ámbrás cetek ma már ritkák. Egy ilyen példány feje akár a 7 méteres hosszúságot is elérehette

A lamaleraiak egyébként nem ejtenek el minden bálnát, ami az útjukba kerül. Éves szinten átlagosan 25 ámbrás cetet fognak, ami az 1-2 millió egyedre becsült, 1984 óta védett bálnapopuláció szempontjából elenyésző szám. Ezzel szemben a hatvanas évek közepén, a kereskedelmi célú bálnavadászat legvérengzőbb időszakában, a modern európai és ázsiai bálnavadászhajók évente 30.000 ámbrás cetet vadásztak le. Indonézia nem tagja az IWC-nek, a bálnavadászatot szabályozó nemzetközi szervezetnek, de ez az egyezmény amúgy sem vonatkozik a bálnát hagyományosan táplálkozási célból elejtő önfenntartó közösségekre.

Herman Melville amerikai író Moby Dick című regényében szereplő legendás nagy fehér bálna is ámbrás cet volt.

 
Háttérinfó

Támogatók


indomania.hu kapcsolat in english